Wat is een molen, wat hebben molens voor Nederland betekend, en wat kan de toekomst van de molen zijn? Dat heeft KETTER&Co onderzocht in het project Zeeuwse Wind in samenwerking met Vereniging de Zeeuwse Molens, het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Zeeland, De Hollandsche Molen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Naast een wervingscampagne waarin het molenaarschap vanuit de blik van jonge molenaars belicht wordt, is KETTER&Co op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor een duurzame en actieve toekomst voor de Zeeuwse molens. In de film ‘Zeeuwse Wind’ heeft KETTER&Co de historische en hedendaagse positie van de molen en het molenaarschap in kaart gebracht om, aan de hand daarvan, vergezichten voor de toekomst van de molen en de molenaar te verkennen. Een opmaat naar nieuwe functies en maatschappelijke relevantie voor de molen; een toekomst voorbij erfgoed, hobby en behoud.
Er is een Instagram en TikTok campagne ontwikkeld: korte interviews met jonge molenaars over wat zij zo leuk vinden aan het vak. De campagne werd overgedragen aan Stichting De Zeeuwse Molen.
In de zomer van 2024 kwam KETTER&Co samen met zo'n vijftig stakeholders uit het molenwezen (molenaars, beleidsmakers, bestuurders en geïnteresseerden) bij Korenmolen de Graanhalm in Gapinge. Tijdens de dag waren er geleidde gesprekken rondom toekomstscenario’s voor molens, was de film 'Zeeuwse Wind' voor het eerste te zien en werd het onderzoek naar Zeeuws molenaarschap overgedragen aan Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas.
In de aanloop naar de conferentie werden Jan Melis van KETTER&Co, Loes Gellecum van de Provincie Zeeland en jonge molenaar Martijn Gijsen geïnterviewd door Omroep Zeeland over het onderzoek, de campagne en de aankomende conferentie. Luister het hier.
Download hier het Onderzoeksverslag 'Zeeuwse Wind' voor de Provincie Zeeland.
KETTER&Co deed onderzoek in opdracht van de Provincie Zeeland en in samenwerking met Vereniging de Zeeuwse Molens, het Gilde van Vrijwillige Molenars afdeling Zeelnd, De Hollandsche Molen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Credits
Homepage foto - Jeroen van Dijke
Film - Marco Sweering
Ontwerp 1 - Thijs Verbeek
Video 1 - Marco Sweering
Foto 1 - KETTER&Co
Foto 2 - KETTER&Co
Ontwerp: Thijs Verbeek
Foto 3: KETTER&Co