top of page

PROJECT

LAND&HAND

Land&Hand is een meerjarig project over de wisselwerking tussen landschap, materiaal en het vakmanschap dat eruit voortkomt. Het project ontwikkelt samenwerkingen tussen MBO onderwijs, ondernemers en landschapsorganisaties en streeft naar een cyclisch bewustzijn bij studenten, een herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman. Met een praktisch project op een fysieke locatie en een programma in de vorm van een kader voor docenten en een toolbox voor in de les, gaan de leerlingen een relatie aan met het fysieke landschap en de daaraan gekoppelde maakindustrie in hun omgeving. Per provincie wordt er met een lokaal relevante vraagstelling met betrekking tot het landschap gewerkt. 

Vroeger was vakmanschap gekoppeld aan materialen die in de omgeving voorhanden waren. Het werk van vakmensen was zo een afspiegeling van het landschap, met riet, klei, steen of houtsoorten op loopafstand. Door industrialisatie, globalisering en het goedkope transport van goederen, is die relatie immiddels bijna verdwenen. De klimaat- en duurzaamheidsopgaven van vandaag vragen om een herwaardering van de verhouding tot het landschap dat ons omringt. Het Land&Hand project draagt bij aan het herstellen van dat verband.

Ontdek meer informatie en concrete uitwerkingen van dit project per provincie op:

 

landenhand.nl

Winnaar van de New European Bauhaus Prijs 2023, categorie 4 (Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking). Hier meer informatie over de prijs: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/

Credits

Video 1 en 3 - Marco Sweering

Illustratie kaart - Daeun Lim

Foto 1 - Marco Sweering

Foto 2 - Sterre Schrijver

Video 2 - Nick van Sterrenburg

bottom of page