PROJECT

LAND&HAND

Land&Hand is een meerjarig project over de wisselwerking tussen landschap, het materiaal en het vakmanschap dat eruit voortkomt. Het project ontwikkelt samenwerkingen tussen MBO onderwijs, ondernemers en landschapsorganisaties en streeft naar een cyclisch bewustzijn bij studenten, een herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman. Met een praktisch project op een fysieke locatie en een programma in de vorm van een kader voor docenten en een toolbox voor in de les, gaan de leerlingen een relatie aan met het fysieke landschap en de eraan gekoppelde maakindustrie in hun omgeving. Per provincie wordt er met een lokaal relevante vraagstelling met betrekking tot het landschap gewerkt. 

Historisch is vakmanschap gekoppeld aan materialen die in de omgeving voorhanden waren. Het werk van vakmensen was zo een afspiegeling van het landschap, met riet, klei, steen of houtsoorten op loopafstand. Met de industrialisatie, globalisering en het goedkope transport van goederen, is die relatie verzwakt. De actuele

klimaat- en duurzaamheidsopgave vragen om een herpositionering van deze relatie. Dit project draagt bij aan het herstellen van dat verband.

Ontdek meer informatie en concrete uitwerkingen van dit project per provincie op:

 

landenhand.nl

Credits

Video 1 en 3 - Marco Sweering

Illustratie kaart - Daeun Lim

Foto 1 - Marco Sweering

Foto 2 - Sterre Schrijver

Video 2 - Nick van Sterrenburg