Helofytensysteem Tilburg

Collectie Veenhuizen vindt haar oorsprong in het bijzondere gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe. Jonge ontwerpers, afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, verdiepen zich in de geschiedenis, de toekomst en het huidige Veenhuizen. Hieruit is een collectie van systemen, methodes en producten voortgekomen. Kunstenaar en initiatiefnemer Irene Fortuyn is de drijvende kracht achter de collectie. Zij begeleidt samen met het team van stichting KETTER&Co de ontwerpers die verbonden zijn aan Collectie Veenhuizen.

Dit is een ontwerp van helofytenfilter voor waterzuiveringsinstallatie moerenburg in Tilburg. Het helofytensysteem wordt behalve een waterzuivering ook de entree naar het nationaal landschapspark het groene woud. Het ontwerp is gebaseerd op de aard van de reiniging van water in een helofytensysteem; het alchemistische principe van transformatie in de tijd. Een wandeling over de labyrintische dijk door het filter en een bezoek aan het waterpaviljoen beoogt een ervaring te zijn die deze transformatie voelbaar maakt. Het pad loopt over een dijk naar het waterpaviljoen. in de betonnen wand van het paviljoen is een tekst gegoten die over de ontwikkeling van het rioolstelsel van tilburg noord en haar waterloop vertelt. bruggen, duikers en pompen, nodig om het water in beweging te houden, zijn zo uitgewerkt dat de principes ervan inzichtelijk worden.

Van 2006 tot 2012 in Tilburg, Nederland. Met: Irene Fortuyn en Arjan Karssen. Projectleider: Rob van de Boomen (Witteveen en Bos).
Voor het Waterschap De Dommel en de Gemeente Tilburg.