Pauperhotel

Tijdens de warme zomermaanden van 2016 stond Veenhuizen in het teken van de paupers. 

In Veenhuizen vond de theatervoorstelling Het Pauperparadijs plaats. Dit vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede in Amsterdam en andere steden enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. In de voorstelling volgt men de Amsterdamse weesjongen Teunis, die hier terecht komt.

Het werd druk bezocht door mensen uit het hele land. Stichting het Pauperparadijs is een samenwerking aangegaan met KETTER&Co. Hier zijn het Pauperhotel, de Paupersoep en de Pauperdialogen uit voortgekomen. Het PAUPERHOTEL is een tijdelijk hotel in de stallen, tuinen, prieeltjes, boomhutten en schaftketen van bewoners van Veenhuizen, waar bezoekers konden overnachten. Dit werd samen met hotel Bitter en Zoet gerealiseerd.

Tijdens de Pauperdialogen werden de hoofdthema’s uit de voorstelling door sociaal geëngageerde designers verbeeld en op een prikkelende manier aan de orde gesteld. Dit ging over uitsluiting en inclusiviteit, omdat in het huidige Veenhuizen twee gevangenissen en een asielzoekerscentrum aanwezig zijn. Daar gingen zij dieper in op de positie van gedetineerden en asielzoekers in onze huidige samenleving. Wanneer is iemand een pauper of juist een prins in een paradijs?