Landschap

Met de stichting van Veenhuizen in 1818, was het Drentse landschap waarin dit geherbergd zou moeten worden één grote wildernis. Het was een ontgonnen gebied vol veen en troebele wateren. Door de jaren heen zette de mens de natuur meer en meer naar zijn hand. Het materiaal uit de bodem werd gebruikt om te stoken en warm te blijven en het water werd strikt gezuiverd om te drinken. In de bodem en in het water zit echter een magisch goedje: humuszuur en fulvine. Dit is erg vruchtbaar en biedt veel mogelijkheden. Het wordt in sommige landen, zoals de Verenigde Staten, gezien als een superfood en ook voegt men het toe aan krachtvoer voor vee.

Toen ontwerper Thomas Trum rondliep in het gebied, viel hem de goudkleurige sloten op en begon hij een onderzoek naar de kwaliteiten van de grond. Hieruit kwam de Turver voort: een pen waarmee men kan tekenen en schrijven met dit gekleurde water. KETTER&Co besloot het onderzoek naar dit bijzondere goedje uit te breiden en ontwikkelde samen met ontwerpers producten die deze kwaliteiten benutten. Zo ontstond er een pop-up spa en wordt er momenteel gewerkt aan een scala aan welness producten: de veenlijn.

Met de collectie grijpt Ketter terug op het authentieke landschap en haar kwaliteiten, om door middel van deze producten een uniek verhaal over de omgeving te vertellen. Dit levert een collectie op die net zo divers is als het gebied zelf.

Klik hier voor de webshop

De turver is een pen gevuld met inkt die gemaakt is van Veenhuizer turf, ontworpen door Thomas Trum. Ze kunnen gebruikt worden om te tekenen, schrijven of de dagen tellen en hebben de unieke kleur van de lokale bodem. Tussen 1818 en 1960 werd er 8 meter turf afgegraven in Veenhuizen.  Hoewel deze veenlaag bijna is verdwenen, is de grond nog veenachtig genoeg om het water in de sloten van Veenhuizen een diepbruine kleur te geven. Thomas heeft de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor deze verkleuring uit de bodem gewonnen en gebruikt om een inkt te produceren.

Turver

De turver is een pen gevuld met inkt die gemaakt is van Veenhuizer turf. Ze kunnen gebruikt worden om te tekenen, schrijven of de dagen tellen en hebben de unieke kleur van de lokale bodem.

Tussen 1818 en 1960 werd er 8 meter turf afgegraven in Veenhuizen.  Hoewel deze veenlaag bijna is verdwenen, is de grond nog veenachtig genoeg om het water in de sloten van Veenhuizen een diepbruine kleur te geven. Thomas Trumheeft de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor deze verkleuring uit de bodem gewonnen en gebruikt om een inkt te produceren.

Drentse Drab

Drentse Drab is een masker voor handen, voeten en gezicht. Het voornaamste bestandsdeel is groene klei en oeroud humuszuur. Het is ontwikkeld door Ketter&Co en vormt de basis voor de aankomende wellness-lijn. 

Dit komt voor in het water diep onder de Drentse veengronden. In de Noordelijke provincies wordt h
et uit het kraanwater gefilterd omdat dit in Nederland helder moet zijn. Humuszuur heeft echter veel kwaliteiten. Drentse Drab kan reinigend en herstellend werken. Tijdens de Pop-up Spa werd het gebruikt om de bezoekers te verwennen. 

 
Adrianus Kundert heeft Veenhuisjes ontworpen die worden geproduceerd in gedetineerdencentrum Esserheem en afgewerkt met een laagje veen.  In 1859 werden er in korte tijd twee gevangenissen en vele woningen uit de grond gestampt. De architectuur van de huisjes maakte de toenmalige strikte hiërarchie zichtbaar onder het Justitia personeel; iedere rang woonde in een ander ontwerp. De Veenhuisjes komen in twee vormen: type II is een woonblok gelegen achter het gevangenismuseum. Hier woonden ambtenaren van een lage rang. Type IV is een dubbel woonhuis en was bedoeld voor de onderwijzers.

Veenhuisjes

Adrianus Kundert heeft Veenhuisjes ontworpen die worden geproduceerd in gedetineerdencentrum Esserheem en afgewerkt met een laagje veen.  

In 1859 werden er in korte tijd twee gevangenissen en vele woningen uit de grond gestampt. De architectuur van de huisjes maakte de toenmalige strikte hiërarchie zichtbaar onder het Justitia personeel; iedere rang woonde in een ander ontwerp. De Veenhuisjes komen in twee vormen: type II is een woonblok gelegen achter het gevangenismuseum. Hier woonden ambtenaren van een lage rang. Type IV is een dubbel woonhuis en was bedoeld voor de onderwijzers. 

Veendrukken

Met de Turver kunnen mensen schrijven en illustreren, maar zoals Thomas Trum laat zien leent het slootwater, vol van fulvinezuur en hummus, zich ook uitstekend voor zeefdrukken. Voor de Collectie heeft hij een aantal prints gemaakt die de potentie van dit goedje als ‘inkt’ laten zien. 

Veenbadhuis

In 2015 heeft Ketter&Co tijdens de DDW een pop-up Veenspa opgezet. Momenteel wordt het verder ontwikkeld, om uit te groeien tot een productlijn en welnesscentrum.

Het VEENbad en de VEENlijn vertellen niet alleen het verhaal van het landschap en de geschiedenis van het gebied maar bieden ook een ervaring in het landschap. Ambitie is om een POP-up en PLUG-in VEENbad te ontwikkelen. Het POP-up VEENbad zou bij een vennetje in het veenlandschap geplaatst kunnen worden, de PLUG-in VEENbad module bij bestaande sauna’s en wellness plekken. VEENbad als toevoeging aan het rijtje Turks bad, Finse sauna… VEENbad.