De Collectie

Collectie Veenhuizen is een collectie van systemen, methodes, projecten en producten die hun oorsprong vinden in het bijzondere gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe.

Kunstenaar en initiatiefnemer Irene Fortuyn is de drijvende kracht achter de collectie, zij begeleid samen met het team van stichting KETTER&Co de ontwerpers die verbonden zijn aan Collectie Veenhuizen. Jonge ontwerpers, afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven verdiepen zich in de geschiedenis, de toekomst en het huidige Veenhuizen. Daarnaast reageert Collectie Veenhuizen op ontwikkelingen in Drenthe en daarbuiten, en is het team bezig met het opstarten van een onderzoek naar het unieke detentieklimaat in de gevangenis in Veenhuizen.

Het landschap, de sociaal maatschappelijke geschiedenis van maakbaarheid en armoedebestrijding, de ambachten uit het verleden of het leven in detentie zijn allemaal inspiratiebronnen voor de ontwerpers en voor Collectie Veenhuizen. De ontwerpen die door Collectie Veenhuizen ontwikkeld worden zijn producten, systemen, methodes en ervaringen waaraan verhalen, die eigen zijn aan Veenhuizen, ten grondslag liggen. Vaak zijn de verhalen uit Veenhuizen ook toepasbaar en inspirerend voor heel Nederland en ver daarbuiten.

Waar het kan, worden producten van Collectie Veenhuizen ontwikkeld en geproduceerd in detentie en organiseert Collectie Veenhuizen Meester-Gezel workshops om gedetineerden de verfijnde vaardigheden te leren die nodig zijn om de producten te produceren. Het individuele vakmanschap wordt ontwikkeld en tot uitdrukking gebracht en daarmee wordt de eigenwaarde en het respect voor de cultuur en geschiedenis van de maker vergroot. De productie in de werkplaatsen krijgt zo een gezicht en verbindt het leven in gevangenschap met het leven daarbuiten en daarna. De ontmoeting tussen gedetineerden en jonge ontwerpers is voor beide partijen een verrijking.

Collectie Veenhuizen verbindt de werelden van justitie, cultuur en onderwijs en stimuleert ontmoetingen tussen mensen die elkaar normaliter niet zomaar tegen zouden komen.

Klik hier voor de webshop