.

CIBAP Zwolle

Het eerste Land&Hand project, een programma waarmee de studenten worden uitgenodigd te ontwerpen mét het landschap, is eind januari in Zwolle gepresenteerd. Studenten van het Cibap gingen aan de slag met het veenlandschap als inspiratie en de VEENspa als ontwerpopdracht. Hier kwam een inspirerende presentatie van de studenten uit voort, met stenen, mos en uiteraard veen. Bij de presentatie was onder andere het Hof van Saksen aanwezig, waarmee we de VEENlijn verder zullen ontwikkelen.

De kick-off:
Voor de aftrap van het project gingen we samen met de studenten van het Cibap twee dagen op avontuur, inclusief  een mandenvlecht-workshop in het Nationale Vlechtmuseum, een wandeling met de boswachter door het veenlandschap, en een bezoek aan de spa van het Hof van Saksen. In de video hiernaast is een impressie te zien van de kick-off van het project.

De opdracht:
Diep onder de arme veengronden in het eeuwenoude grondwater zitten twee bizondere stofjes, humuszuur en fulvinezuur. Samen met het prachtige veenlandschap zouden humus- en fulvinezuur kunnen inspireren tot een andere ervaring van het landschap. We stellen ons een VeenSpa voor, een toevoeging in het rijtje van Turks bad, Finse Sauna… VEENbad. 

De vraag:
Groep 1 – ontwerp een behandelingsritueel met de VEENlijn producten. Hoe ziet een bezoek aan de VeenSPA eruit? Welke tools zijn hiervoor nodig? Van welke materialen uit het landschap worden die gemaakt? Eindproduct is een ritueel met door jullie uit het landschap gemaakte tools dat uitgevoerd wordt in de door de andere groep gemaakte ruimte.

Groep 2 – ontwerp de ruimte waar de behandelingen gegeven worden. Is het een aanpassing aan de bestaande ruimtes? Wordt het een mobiele kar ergens buiten? Waar zit/lig je op? Maak de ruimte/het ontwerp met materialen uit het landschap. Eindproduct is een uitgevoerd ontwerp met mate-rialen uit het landschap waarin de rituelen van de andere groep plaats kunnen vinden.

De presentatie:
Op vrijdag 24 januari presenteerden de studenten hun ontwerpen aan KETTER&Co, het Hof van Saksen en management van het Cibap. Hier kwamen een VEENlap, VEENkaars, een VR experience, sfeervolle audio en frisse huisstijl in voor.