Land & Hand


Land & Hand is een meerjarig project over de wisselwerking tussen landschap, het materiaal en het vakmanschap dat eruit voortkomt. Door ons te richten op het VMBO en MBO onderwijs werken we aan de herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman. Met een programma in de vorm van een kader voor docenten en een toolbox voor in de les, gaan de leerlingen een relatie aan met het fysieke landschap en de eraan gekoppelde maakindustrie in hun omgeving.

In het verleden was vakmanschap gekoppeld aan materialen die in de omgeving voorhanden waren. Het werk van vakmensen was zo een afspiegeling van het landschap, met riet, klei, steen of houtsoorten op loopafstand. Met de industrialisatie, globalisering en het goedkope transport van goederen, is die relatie verzwakt. De actuele klimaat en duurzaamheid problemen vragen om een herwaardering van deze relatie. Dit project draagt bij aan het herstellen van dat verband.

In samenwerking met het Gieskes Strijbis Fonds zal dit project de komende maanden worden ontwikkeld.

Doe mee! Heeft u een plek, locatie, vraagstuk, school, organisatie of bedrijf  en ziet u een aanknopingspunt? Neem contact met ons op. 

Download de presentatie hier als (gecomprimeerde) PDF.