Land & Hand

Land & Hand is een meerjarig project over de wisselwerking tussen landschap, het materiaal en het vakmanschap dat eruit voortkomt. Het project ontwikkelt samenwerkingen tussen VMBO/MBO onderwijs, ondernemers en landschapsorganisaties en streeft naar een cyclisch bewustzijn bij studenten, een herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman. Met een programma in de vorm van een kader voor docenten en een toolbox voor in de les, gaan de leerlingen een relatie aan met het fysieke landschap en de eraan gekoppelde maakindustrie in hun omgeving.

Historisch is vakmanschap gekoppeld aan materialen die in de omgeving voorhanden waren. Het werk van vakmensen was zo een afspiegeling van het landschap, met riet, klei, steen of houtsoorten op loopafstand. Met de industrialisatie, globalisering en het goedkope transport van goederen, is die relatie verzwakt. 

De actuele klimaat- en duurzaamheidsopgaven vragen om een herpositionering van deze relatie. Dit project draagt bij aan het herstellen van dat verband.

Doe mee! Heeft u een plek, locatie, vraagstuk, school, organisatie of bedrijf  en ziet u een aanknopingspunt? Neem contact met ons op. 

Download de presentatie hier als (gecomprimeerde) PDF.